Aktiivista ajoa Satakunnassa

Viikonloppuna kilpailtiin 21. Satakunnan etappiajot Ulvilan Kaasmarkussa. Kilpailu koostui lyhyestä 1,7 km prologista ja kahdesta maantiekilpailusta joilla oli käytössä hyvityssekunnit kolmelle ensimmäiselle. Lisäksi miesten Elite-luokalla oli molemmilla etapeilla kaksi välikiriä maalin kohdalla. Prologissa sekä miehet että naiset onnistuivat hyvin Jarmo ”Jarkki” Rissasen ja Jaana Hyvärisen ajaessa sarjojensa toiseksi nopeimmat ajat. Miesten Kilpa-luokassa Kari Pajanne oli jaetulla kolmannella sijalla, Harri Susi oli M40-luokan neljäs ja Tommi Groundstroem M50-luokan neljäs.

Jarmo "Jarkki" Rissanen oli prologilla toinen mutta kaatui ensimmäisellä etapilla ja joutui keskeyttämään etappiajot. Kuva: Elina HiltunenEnsimmäiselle etapille lähdettiin jännittynein tunnelmin Jarkin ollessa vain 2,1 sekuntia kilpailun johtajan Juho Saarisen perässä. Ensimmäistä kierrosta ajettiin kokonaiskilpailua johtavien Lahden Pyöräilijöiden vetämänä rauhallisesti noin 37,5 km/h keskinopeudella, kunnes kymmenen kilometrin kohdalla Ville-Pekka Reponen kiihdytti ylämäessä ja kierroksen loput 4,5 kilometriä tultiin lähes 50 km/h keskinopeudella. Jarkki ajoi jatkuvasti kilpailun kärjessä ja venytti pääjoukkoa useaan otteeseen tuulisilla pätkillä mutta ei kuitenkaan päässyt irtiottoon. Neljännellä kierroksella pääjoukko alkoi järjestyä toiseen välikiriin. Sivutuulisella pellolla vauhti oli 45 km/h kun Jarkin vieressä ajanut kuski ilmeisesti ajoi edellä menevän takapyörään ja kaatui voimakkaasti vasemmalle vieden Jarkin mennessään. Takana tullut Ville-Pekka pääsi juuri ja juuri kaatuneiden välistä ennen kuin takana tulleet kaatuivat leveällä rintamalla. Ville-Pekka pääsi viimeisten joukossa pääjoukkoon muiden iikoolaisten joutuessa pysähtymään. Keijo ”Keke” Hirvonen pääsi kuitenkin vielä sopivaan porukkaan joka nousi takaisin pääjoukkoon 10 kilometrin takaa-ajon jälkeen. Viimeisellä kierroksella alettiin järjestäytyä kiriin. Ville-Pekka tuli viimeiseen mutkaan melko takana mutta pääsi hyvin kirimään vasemmalta ja oli maalissa 12. Keken tullessa maaliin samalla ajalla sijalla 25. Ilari Laine ja Tommi Nieminen tulivat maaliin kuusi minuuttia pääjoukon jälkeen ja vertavuotava Jarkki yli 22 minuuttia myöhemmin. Naisissa Jaana ja Heidi Onger ajoivat maaliin pääjoukossa. Miesten Kilpa-luokassa kolmantena ollut Kari Pajanne kaatui viimeisellä kierroksella ja joutui keskeyttämään. M40-luokassa Harri Susi oli kahdeksas.

Keijo "Keke" Hirvonen oli puoli kierrosta irti ja vältti juuri ja juuri pääjoukon kiinniajon. Kuva: Jari BirlingSunnuntaina aurinkoinen sää oli muuttunut pilviseen ja sateen uhka oli ilmeinen. Jarkki, Tommi Nieminen, Ari Kuusisto ja Tommi Groundstroem päättivät jättää etapin väliin. Kilpailua oltiin ajettu puolitoista kierrosta kun taivas aukesi ja pääjoukkoa piiskasi lähes 10 minuutin ajan erittäin voimakas raekuuro. Ensimmäiseen välikiriin tultiin märkää tietä ja Ville-Pekka Reponen pääsi kirimään viiden parhaan joukkoon. Seuraavat kierrokset ajettiin pienten irtiottojen perässä Lahden Pyöräilijöiden lähtiessä ensin kahden miehen paritempoon ja sen tultua kiinni Turun Urheiluliitto teki saman tempun ollen karkumatkalla toisen kirikierroksen loppuun saakka.  Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä pääjoukosta irtaantui taas kaksi ajajaa, jotka pysyivät irti 25 km kierroksen puoliväliin saakka. Pääjoukon saavuttaessa karkulaiset Anolassa Keke Hirvonen näki tilaisuutensa ja iski pienessä ylämäessä pääjoukon hidastaessa vauhtiaan. Keke saavutti nopeasti muutaman kymmenen metrin päässä olleen irtioton ja lähti edellisessä irtiotossa mukana olleen Porin Pyörä-Karhujen Joni Loukkolan kanssa uudelleen irti. Koko kisan ajan kärkiryhmässä ajanut Ville-Pekka jäi jarruttamaan pääjoukkoa ja väli kasvoi parhaimmillaan lähes 15 sekunnin mittaiseksi. Kolme kilometriä ennen maalia välimatka oli kutistunut vain reiluun viiteen sekuntiin. Ville-Pekka jatkoi pääjoukon vauhdin hillitsemistä eikä muistakaan seuroista löytynyt enää vetohaluisia navakkaan vastatuuleen. Keke ja Loukkola olivat maalimäkeen tultaessa edelleen muutaman sekunnin edellä ja aloittivat loppukirin pääjoukon hengittäessä jo niskaan. Lopulta Loukkola ajettiin kiinni mutta Keke ehti vielä täpärästi ensimmäisenä maaliin ennen kokonaiskilpailun kärkeä. Ville-Pekka kiri taaempaa vielä seitsemänneksi. Keke nousi hyvityssekuntien myötä kokonaiskilpailun kahdeksanneksi, Ville-Pekka oli 18:sta.

Jaana Hyvärinen kiri naisten sunnuntain etapin voittoon ja kokonaiskilpailun kakkoseksi. Kuva: Elina HiltunenNaisten sarjassa Jaana Hyvärinen kruunasi päivän kirien myös naisten etappivoittoon. Jaana nousi hyvityssekuntien ja prologin toisen sijan myötä myös kokonaiskilpailun toiseksi. Jaana ajoi kilpailut roosa nauha paidan rintamuksessa ja päätti lahjoittaa voittamansa rahapalkinnon (70 euroa) tiimikaverinsa Elina Jouhkin syöpäkeräykseen. Heidi Onger oli naisten seitsemäs. M40-sarjassa Harri Susi oli etapin kahdeksas ja kokonaiskilpailun viides.

Kilpailukausi jatkuu ensi lauantaina Rajamäellä, missä ajetaan seuran tuttuja lenkkiteitä pitkin Nurmijärvi GP ja Nurmijärvi MTB.

Kilpailun tulokset

Päivitys 13.5.2014: Tuloksien tarkistamisen jälkeen Jaanalle annettiin lauantain kiristä 4 hyvityssekuntia, jotka nostivat hänet lopulta kokonaiskilpailun voittoon vain 1,3 sekunnin turvin. Näin Team Elina Jouhkin keräykseen lahjoitettiin täydet sata euroa.